понеділок, 1 листопада 2021 р.

1 листопада — День народження Європейського союзу

 

Сьогодні – День заснування Європейського Союзу. 5 цікавих фактів про унію



         1 листопада день свого заснування відзначає економічний та політичний союз, що об’єднує 28 незалежних держав-членів, розташованих у Європі.

        Європейський Союз бере свій початок від утворення Європейської спільноти з вугілля та сталі (ЄСВС) і Європейської економічної спільноти (ЄЕС), які сформувались з шести країн у 1957-му. В наступні роки територія ЄС зросла за рахунок включення нових держав-членів. Водночас збільшувалася сфера впливу шляхом розширення політичних повноважень. У сучасному вигляді існує на основі Маастрихтського договору, підписаному 7 лютого 1992 року і чинному з 1 листопада 1993-го. Останній значний перегляд конституційних принципів ЄС затверджено в Лісабонській угоді, яка набула чинності у 2009 році. Юридично в ЄС немає столиці, але де-факто таким є місто Брюссель, де базуються більшість інституцій Євросоюзу.


        Як відомо, Україна теж бажає приєднатися до держав-членів і тримає курс до ЄС та НАТО. 7 лютого 2019 року 334 народні депутати проголосували за внесення змін до Конституції України й закріплення у ній стратегічного курсу до набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО. Нині ухвалюється низка євроінтеграційних законів для відповідності Копенгагенським критеріям членства в Євросоюзі. Варто зазначити, що нинішня ситуація в Україні викликає значне занепокоєння у багатьох європейських країн. Проте, на жаль, не всі лідери держав-членів ЄС розуміють, що Україна нині виконує функцію щита, який боронить кордони Європи від планів Кремля і потребує підтримки у протистоянні з російським агресором.




У День народження ЄС АрміяINFORM зібрала топ-5 цікавих фактів про унію.

  • За всю історію Європейського Союзу тільки одна країна заявила про вихід зі співтовариства. Це Велика Британія. Втім, британська влада досі не може вирішити, як втілити в життя рішення референдуму 2016 року, на якому громадяни країни вирішили покинути ЄС.
  • Євро – офіційна валюта 19 країн Європейського Союзу. На євро перейшли навіть шість країн, які не входять до ЄС: Андорра, Ватикан, Монако, Сан-Марино, Чорногорія й Косово. Проте, в готівковому обігу євро з’явилися лише у 2002 році.
  • В Євросоюзі – 24 офіційні мови. На засіданнях Європарламенту депутати можуть використовувати будь-яку з них. Тому, щоб народні обранці розуміли один одного, в парламенті працюють 330 штатних і 1800 позаштатних перекладачів-синхроністів.
  • Найменша країна ЄС – Республіка Мальта, розташована на островах в Середземному морі. Її площа – всього 316 кв. км. За кількістю жителів Мальта теж на останньому місці в Євросоюзі (417 тис., тобто 0,8% усього населення євроспільноти). При цьому Мальта – європейський лідер зі щільності населення: 1305 осіб на 1кв. км.
  • Найвідвідуваніша країна Євросоюзу – Франція, а найбільш відвідуване місто – Париж.

Немає коментарів:

Дописати коментар