середа, 14 грудня 2022 р.

 

ЯК СВЯТКУЮТЬ РІЗДВО У РІЗНИХ КРАЇНАХ СВІТУ: 

ОСОБЛИВОСТІ ТА ЦІКАВІ ТРАДИЦІЇ




       У ніч на 25 грудня у всьому світі католики, протестанти і лютерани зустрічають Різдво — день, коли народився Ісус Христос.

      Хоча про це знають не всі, та православні християни теж відзначають Різдво 25 грудня, але за Юліанським календарем. Тому святкування зміщується на два тижні і припадає на 7 січня.

      Католики доволі довго готуються до святкування Різдва. 28 листопада у них починається адвент — чотиритижневий піст, який супроводжується радісними приготуваннями. У сім’ях печуть різдвяне печиво, плетуть вінки із ялинових гілок для прикрашання дверей, прикрашають ялинку.

      Для дітей роблять адвент-календарі, які останнім часом стали популярними і в Україні: на кожен із днів, які залишилися до Різдва (або до Дня святого Миколая, як роблять у нас), вигадують якесь завдання, наприклад вирізати сніжинку, зліпити сніговика чи допомогти батькам на кухні. За кожне завдання діти отримують невеличку нагороду — цукерку чи маленьку іграшку.

      Напередодні Різдва, 24 грудня, віряни відзначають Святвечір. Як і у православних християн, із першою зіркою на небі, яку називають Вифлеємською, вся родина має зібратися за столом.



      Святкове меню має складатися з 12 пісних страв - за кількістю апостолів Христа, - а головне місце займає кутя - зернова каша з медом і сухофруктами.

       Порядок вживання страв чіткий: спочатку кутя, потім вівсяний кисіль, медова вода, рибна страва, журавлиновий кисіль, а потім 7 солодких борошняних страв - за кількістю 7 святих таїнств.

       Під час пізньої вечері учасники трапези обмінюються гарними побажаннями і просфорами - хлібцями, що символізують плоть Ісуса Христа.

      За традицією, на католицьке Різдво не можна залишати жодного родича або знайомого без подарунка. Такий звичай прийшов з біблійних переказів, коли люди приносили подарунки маленькому Ісусові.

         У храмах на Різдво відбуваються три богослужіння:

  • перше - опівночі, воно символізує єдність Отця і Сина.
  • друге - на світанку, під час появи на світ нового життя.
  • третє — вдень, символізує народження Ісуса Христа в серцях всіх віруючих.

       Святкують Різдво 8 днів - з 25 грудня по 1 січня.

     На Різдвяному столі головною стравою є фарширована індичка або гуска. Але, звичайно ж, у кожній країні склалися свої особливі традиції святкування і частування.



РІЗДВЯНІ ТРАДИЦІЇ У РІЗНИХ КРАЇНАХ

  • В Англії перед тим як сісти за стіл, прийнято підірвати "Christmas Cracker" - хлопавку, в якій завжди знаходиться жартівливе послання і невеличкий сувенір. Ще одна важлива традиція — Різдвяне послання королеви, яке всі британці о третій годині дня дивляться по телевізору.

Вважається, що традиція обмінюватися листівками в свято Різдва зародилася саме в Англії у 1843 році, коли була надрукована перша листівка.

Одним із найстаріших і наймиліших звичаїв вважається поцілунок під омелою. Згідно з традицією, будь-яку дівчину, що затрималася під гілкою або прикрасою з омели, можна було поцілувати.

  • В Австрії у день Різдва молодь перевдягається в фантастичну істоту на ім’я Крампус — страховисько з дзвіночками, різками і цапиними рогами. Разом зі святим Миколаєм, який дарує слухняним дітям солодощі та подарунки, Крампус ходить по вулицях і жартома намагається засунути в мішок неслухняних хлопчиків і дівчаток, щоб забрати в свою печеру.

У цей день в будинках не зачиняють двері, очікуючи приходу рідних і друзів.

  • У Німеччині одним із головних сувенірів, який можна знайти на кожному святковому ярмарку, є Лускунчик, який став тут популярним ще задовго до появи казки Гофмана і балету Чайковського.

         На Різдво тут частують один одного штоленами. Подарунки німецьким дітям на Різдво приносить Вайнахтсман — Різдвяний Дід. А святий Миколай приходить 6 грудня.

  • В Італії у святвечір подарунки дітям приносить Баббо Натале, а 6 січня ще й відьма Бефана.

         Італійці вважають, що якщо на Різдво зустріти поліцейського в червоних шкарпетках, то щастя буде вас супроводжувати весь рік.

  • У Франції перед тим, як лягати спати, діти залишають біля каміна своє взуття, щоб Пер Ноель (аналог святого Миколая) наповнив черевики подарунками.
  • У Хорватії черевики для подарунків від Святого Миколая ставлять на підвіконня. А на Святвечір в небо запускають святкові ліхтарики.
  • Іспанці в Різдвяну ніч одягаються в народні костюми і виходять на вулиці, веселяться, танцюють і співають пісні. Перед самим початком Різдвяної літургії в церкві люди збираються біля центрального входу в храм, беруться за руки і танцюють.
  • Хоч би якою була погода, у Нідерландах на Різдво влаштовують запливи у Північному морі.
  • У Данії на Різдво готують рисовий пудинг або кашу, щоб задобрити ельфа Ніссе. Якщо ж цього не зробити, ельф образиться і забере всі подарунки.
  • У Норвегії переконані, що напередодні Різдва по небу літають відьми та інші страшні духи, тому норвежці ховають свої мітли і віники, щоб позбавити відьом засобу пересування.
  • Мексиканці на Різдво б'ють тарілки, прощаючись із роком, що минає, влаштовують веселі процесії вулицями і стукають в кожні двері, зображуючи Марію та Йосипа, які шукають прихистку.
  • В Японії християни палять солому, намагаючись відігнати злих духів. Тут подарунки приносить бог Хотейошо.
  • В Австралії Різдво випадає на літній період, тому народ збирається на пляжі, а Санта-Клаус припливає на серфі.
  • В Індії християни прикрашають на Різдво не ялинку, а бананові пальми або мангові дерева.

Коли і як зустрічають Новий рік у різних країнах



У кожного народу, у кожної країни своя історія, свої важливі події, з яких все почалося. Або природні явища, після яких можна підводити риску, робити висновки, радіти і відраховувати новий рік. Але є декілька країн, традиції зустрічі Нового року в яких дуже відрізняються від наших. Наприклад:

Настання Нового року в Японії святкують майже цілий місяць

В Японії Новий рік відзначають за григоріанським календарем. Свято починається 25 грудня і триває майже місяць. Японці прикрашають оселю композиціями з бамбука, гілок сливи і ялини - це символізує достаток, благополуччя і любов.

Напередодні Нового року японці обов'язково відвідують храми і просять у богів щастя і здоров'я. А в новорічну ніч пригощають один одного рисовими коржиками білого і рожевого кольору - ці кольори приносять удачу.

 Таїланд відзначає Новий рік 13 квітня

 Тайський Новий рік Сонгкран знаменує зміну року по древньоіндійському астрологічному календарі і наступі сезону дощів.

Тайці пригощають буддійських ченців святковими стравами. Статуї Будди омивають водою з пелюстками троянд і жасмину. У ці дні складно залишитися сухим - люди з водяних пістолетів, з тазиків і шлангів обливають перехожих і проїжджаючих водою. Мажуть білою глиною і тальком. Це символізує очищення, оновлення і позбавлення від негативу, накопиченого за рік.

В Індії Новий рік зустрічають кілька разів на рік

В Індії зустрічають Новий рік частіше, ніж в будь-якій іншій країні світу. Традиційний індійський рік, Гуді-Падва, зустрічають в березні. У численних штатах зустрічають Новий рік за традиційним календарем народів, що там проживають.

Одне з найяскравіших свят - Бенгальський Новий рік - Холі - фестиваль фарб, який проходить на початку весни. У перший вечір спалюють опудало богині Холіки, проганяють худобу через вогонь і ходять по вугіллю. А потім починаються веселі гуляння, осипання один одного яскравими фарбами і поливання фарбованою водою.

Ефіопія зустрічає Новий рік 11 вересня

11 вересня, коли закінчується сезон дощів, в Ефіопії зустрічають Новий рік - Енкутаташ. Ефіопці зводять високі багаття з евкаліпта і ялин. На головній площі Аддис-Абебі збираються городяни і спостерігають в який бік впаде обгоріла верхівка головного багаття. В тій стороні, в році що наступив, і буде найрясніший урожай.

Під час святкування носять традиційний одяг, ходять до церкви і в гості.

Діти в яскравих нарядах роздають вінки з квітів, ходять по сусідах і за грошову винагороду дівчатка співають, а хлопчики малюють картинки.

У Саудівській Аравії взагалі немає точної дати настання Нового року

В ісламських країнах, де відлік років йде від Хіджри (часу, коли пророк Мухаммед вивів мусульман з Мекки до Медіни), рік настає в перший день місяця мухаррам. Дата настання плаваюча - щороку вона зсувається на 11 днів. Тому точної дати настання Нового року не існує.

Але це нікого і не турбує - в більшості мусульманських країн Новий рік взагалі ніяк не відзначають.

В Ізраїлі Новий рік настає восени

Єврейський Новий рік Рош ха-Шана настає у вересні або жовтні. У це свято прийнято вітати один одного побажанням бути вписаним в "Книгу життя". У період святкування належить їсти яблука з медом, щоб наступний рік був солодким.

Під час служби обов'язково сурмлять в ріг - шофар. Це символізує виклик на Божественний суд і закликає до покаяння. Вважається, що саме на Рош ха-Шана був створений перший чоловік Адам і сталося вигнання з раю.

В Італії Новий рік зустрічають на вулиці і з поцілунками

На Новий рік італійці викидають з вікон непотріб і старі речі. Вважається, що чим більше мотлоху викинути, тим щасливішим будеш в новому році. Італія відзначає настання Нового року в ніч на 1 січня. Народ виходить на прикрашені, блискучі гірляндами вулиці, рух транспорту перекривається, і на площах влаштовуються вистави і феєрверки.

У Римі існує традиція: в святкову ніч стрибати з моста в річку Тибр на щастя. А у Венеції є звичай цілуватися в новорічну ніч. Площа Святого Марка під бій годинника і гуркіт салютів рясніє сотнями парочок, які цілуються.

Греція відзначає День святого Василя

1 січня в Греції не тільки Новий рік, а й День пам'яті Святого Василя, покровителя малозабезпечених. Основна страва святкового столу - василопіта - пиріг з візерунками з тіста, ягід і горіхів. Усередині запікається монетка на щастя - кому випаде шматочок пирога з монеткою, той буде найщасливішим у новому році. За переказами, саме так святий Василій роздав біднякам своє майно.

Грецькі діти чекають під Новий рік подарунків від святого Василя, а не від Санта-Клауса чи діда Мороза. Діти залишають на ніч черевики біля каміна, щоб на ранок знайти в них приємні сюрпризи.

У Шотландії ніч з 31 жовтня на 1 листопада вважається початком нового року

Самайн - це стародавнє кельтське свято на честь закінчення збору врожаю і початку нового року. Коли було прийнято християнство, Самайн став Днем всіх святих, а попередня ніч - Хелловін.

Вогонь, свічки і багаття - обов'язковий атрибут свята. Між вогнищами проганяють худобу, і через вогонь стрибають люди. Це древній ритуал очищення вогнем. У кельтських народів, в Шотландії, Ірландії і на острові Мен ніч з 31 жовтня на 1 листопада і зараз вважається початком нового року.

У Великобританії є місця, де святкують Новий рік за старим стилем - 14 грудня

У Пембрукшир, в долині Гваун, є невелике село з вузькими вуличками і впертими жителями. Вся Великобританія вже давним-давно перейшла на григоріанський календар, але жителі цього села продовжують зустрічати Новий рік за старим стилем, дотримуючись традицій, що склалися ще до 1752 року.

Новий рік в долині Гваун настає 13 січня. Діти в це свято співають старовинні пісні на валлійській мові і ходять по сусідах, випрошуючи солодощі та подарунки.

 


 


Немає коментарів:

Дописати коментар